keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Pelimanneilla soittamisen iloa

Seuraava kirjoittamani juttu pelimanneista julkaistiin Janakkalan Sanomissa 24.2.2011. Jaan sen tässä nyt niidenkin nähtäväksi, joille lehti ei tule. t. Jaana

Vanajaveden pelimannien viime vuosi oli vilkas useine esiintymisineen. Perinteistä tanhuiltaa vietettiin kansantanssijoiden kanssa keväällä. Myös Kiipulassa järjestettiin perinteisten tanssien ilta yhteistyössä ammattiopiston puutarhatalouden koulutusalan kanssa. Kesällä pelimannit olivat monivuotiseen tapaansa soittamassa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla. Syksyllä puolestaan pidettiin pelimannien historian ensimmäiset lastenkonsertit Uno Cygnaeuksen syntymän 200-vuotispäivän kunniaksi. Konserteissa Tervakoskella ja Turengissa oli yleisönä päivähoidon lapsia hoitajineen. Syksyn pimeillä vielä tunnelmoitiin kulttuuritoimen kutsumana jouluisilla lauluilla Laurinmäen museoalueella.

Soittamisen iloa on tiedossa myös tälle vuodelle, sillä suunnitelmissa on ainakin perinteinen tanhuilta, toukokuinen lastenkonsertti avoimen toiminnan perheille ja Kaustisen reissu heinäkuussa. Lauri Keskisen johtamien pelimannien riveistä löytyy soittajia teineistä eläkeikään ehtineisiin saakka. Soitinvalikoimaan kuuluvat ainakin mandoliini, kitara, viulu, harmooni, harmonikka, basso, puuhuilu ja tinapilli. Muitakin soittimia sopii joukkoon.

Ohjelmistossa on perinteistä ja erityisesti hämäläistä kansanmusiikkia. Viime vuonna kansanmusiikkiohjelmistoon otettiin leppäkoskelaisen Matti Yrjölän soitosta tallennetut jenkat Laulajapoika ja Kasteli kukkaa vanha mummo. Tällä hetkellä uutena ohjelmistona harjoitellaan tuuloslaisen Soitto-Puuskan tuotantoa. Tanssiohjelmistosta löytyy vanhempaa ja vähän vähemmän vanhaa tanssimusiikkia ja lastenlaulutkin siis sujuvat. Pelimanneja voi myös tilata soittamaan erilaisiin yksityisten, yhdistysten tai yritysten järjestämiin tilaisuuksiin. Pelimannit harjoittelevat Turengin koululla torstaisin klo 18.45. – 20.15. Tervetuloa mukaan joukkoomme soittamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti